RSS

Tukar skin/template facebook korang...

Adakah korang bosan ngan layout kat facebook korang?
Adakah korang bosan bila tengok warna2 kat facebook korang yang biru n putih tu????
Adakah korang ada masa 2 minit untuk bace posting ni?


Silakan baca wahai teman2. Posting kali ni beza sikit dari posting aku sebelum2 ni, sebab yang ni aku tunjukkan trik n tips nak bagi facebook korang nampak stylish n lawa. Aku yang menulis posting ni pun kurang berminat nak tukar2 style facebook aku, sebab blog aku pun macam facebook. Tapi aku penah try, n ia teramatlah menjadi.

Wahai teman2 ku, korang try la trik n tip ni kat laptop/netbook/komputer korang je.  Senang sikit. Hahaha.
1.     Sambungkan internet kat laptop/netbook/komputer korang. Yela, kalau xde internet, camne nak bukak fb kan3?... )
     2.  Guna browser mozilla firefox. trik yang ni perlukan Firefox Addon ... Kalau xde lagi mozilla firefox, klik sini ...
     3.  Pas buka firefox, klik disini ( atau copy paste  url nya :  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2108 )
     4.  Korang akan nampak page Stylish 0.5.9 , then korang kena klik button Add To Firefox, then klik InstallNow
     5.  Pas habis install, die mebi akan mintak restart browsers firefox korang. Ape lagi, ikut jela. Tutup browser firefox korang, then bukak balik.
     6.  Next step, klik sini  (sebelum korang klik, korang kena la login dulu akaun facebook korang.)
     7.  Pas tu, korang pilih la style feveret korang. 4 ur info, x sume style ada screenshot, so, rajin2 la korang try satu2. Hahaha.
     8.  Pas penat pilih style,untuk aktifkan style tu, korang klik button  Load Into Stylish, dan pilih save.
     9.  Dengan segala hormatnya, korang dipersilakan tengok page facebook korang. Ahaks.
     10. Kalau nak uruskan korang punya style,korang tengok kat bahagian paling kanan bawah browser korang, ada ikon cam kertas. Klik ikon tu, and pilih Manage Style.

Contoh skin yang ada:


klik gambar di atas untuk TUMBESARAN gambar yang cemerlang


Cukup lah sudah aku punya tips kali ni. Penghargaan kepada laptop aku sebab x meragam time aku wat research pasal mende ni. Hahaha.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Berbudi Bahasa...

Kali ni aku nak sampaikan perkara yang agak mulia sikit dari biasa. Untuk makluman korang, aku ni sememangnya seorang lelaki yang berbudi bahasa. Yelah, kalau orang berbudi, kita kena lah berBAHASA. Tak kira bahasa apa pun, pujian or makian, perlulah kita berBAHASA setelah orang berbudi.

Camni, tadi aku g makan ngan Cik Limah kat dorongan biase la. Kitorang dah order. Tunggu. Pakcik tu masakkan untuk orang lain dulu. Yela, kena tunggu antrian. Mase tunggu tu, aku suka la tengok ape yg berlaku kat sekeliling. Aku ngan Cik Limah pun perhatikan fenomena sekeliling (sambil kitorang borak2 pasal masa depan)...

Cik Limah ada nampak sumting yang -berbudi bahasa-. Aku pun join tgk..>>> Pakcik gorengan tu nak amek air kat umah seberang jalan, sambil 2 baldi dipegangnya. Pas melintas je, die g bukak pintu pagar. 2 buah baldi diletakkan di bawah kepala paip, n paip dibuka. Then... Pakcik tadi keluar dari kawasan umah tu, menuju ke pagar, n keluar. Die tutup pintu pagar tersebut. Matanya masih lagi tajam melihat air yang mencurah2 memenuhi baldi tadi. Agak2 baldi tu nak penuh je, die bukak pintu pagar, n die tukar baldi. Baldi yg dah penuh ngan air tu di bawa pulang ke dorongan nya.

Pas letak baldi berisi air tu kat tepi dorongan kesayangannya, die pun g melintas jalan, menuju ke rumah tadi untuk mengambil baldi lagi 1. Tapi, sampai je kat pagar, pakcik tu stop, die x masuk, tapi die tunggu baldi tu penuh ngan air, kat luar pagar baru die amek. 4 ur info, time tunggu air penuh, posture bdn pakcik tadi amat hensem,... Berdiri ngan selamba, kepala ditunduk kebawah 20 darjah, memegang kedua2 belah tangan yang disandarkan kat pangkal pehanya n bermain2 mata ngan kakinya sendiri...

Aku ngan Cik Limah punya la entertainment. Syok... Ayat last yang aku lontarkan kat Cik Limah dengan bersungguh2 setelah melihat pakcik tadi adalah....



BERBUDI BAHASA!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Executive Musolla...

Baru balik dari Senayan City Mall. grand. ramai orang. amat sesak. xpe. aku xkesah. janji rock.

Nak citer sikit, pasal musolla a.k.a. surau yg kat mall ni la. Kalau tgk kat sainboard, musolla kat sni namenye Executive Musolla. Sebab ape name die jd exekutif ni, Wallahualam aku pun x taw. Mebi suasana kat musolla ni kowt. Cam biase la, waktu2 kuar jalan2 ngan Cik Limah, akan terjangkau at least 1 waktu solat. Xsah kalau x camtu. Almaklumlah, aku ni jenis yang suka mengunjungi tempat2 yang syok lame2, tambahan pula, habit aku suka mengimarahkan surau or masjid yang ada kat mall2 sekitar jakarta ni.

Kebiasaannya, setelah usai mengerjakan ibadah ni, aku kena la tunggu cik limah. bukannya aku tunggu die sebab aku semayang laju cam roket, yang korang semua taw, semayang roket ni biase dipraktiskan zaman2 sekolah dulu. aku siap cepat sebab aku x perlu la lipat telekung, adjust tudung n makeup tebal2 bia tutup jerawat ni, aku lelaki, teramat simple. terus g capai kasut, n tunggu...

Time2 tunggu cik limah ni, ada la beberapa fenomena alam yang boleh dikatakan agak kurang menjangkau kesadaran umum umat manusia la...


  1. "Kalau masa solat itu, di ikutin, diam2 aja, gak perlu goyang2. mau jadi setan ka apa? solat kena khusyuk!!"- nasihat si bapa  kepada anaknya yang x khusyuk...  yang menarik perhatian mata hati aku, juz gaya bapak kepada budak kecik tu. tshirt hitam ala2 black metal, seluar jeans ada koyak kat lutut, cincin besar tahap cipan kat jari hantu tgn kanan, n rambut ala2 edgar davids!
  2. Sorang cewek bertudung biru yang tutup dada, jubah panjang bersulamkan bunga, berstokin n berkasut tutup. cara jalan ada ala2 wardina sikit, suara selembut amy mastura.... yang menarik perhatian mata hati aku, balak die ni... -yang aku kompem sangat sebab diorang ada bergesel2 telapak tangan, n ada gak terdengar diorang memanggil kalimat 'sayang'- balak kepada 'minah sopan sangat' ni,  simple. tshirt putih kosong, tanpa lengan, seluar pendek bawah lutut, ngan tatoo sebesar anak ikan yu, kat tangan kiri die!
By the way, aku respek r kat mamat tatoo tu, sebab die boleh cairkan hati si 'minah sopan sangat' ni. tapi bagi aku, x sesuai aku gelarkan minah tu, 'minah sopan sangat'... lagi sesuai aku gelarkan 'minah tudung' je...

Pesanan aku untuk semua, jangan buta mata, jangan jugak buta hati!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Luahan hati sang pria idaman...

Hari ni memang bahagia. Aku dapat makan asam pedas. Even asam pedas tu bukan mak aku yang masak (which is asam pedas paling syok n soodap), aku teramatlah besyukur sangat. Pagi2 aku dah semangat g pasar ngan Cik Limah. Ikan kembung, cili blend, segala jenis bawang, sayur kangkong, dan tempe kami beli. Yang xde cuma daun kesum, bunga kantan, n daun limau purut. xpe. time tu aku cari alternatif lain,... belimbing buluh...



Tunggu punya tunggu, akhirnya asam pedas ngan sayur kangkung siap dimasak. Aku pun makan.


Time2 tengah makan tu, ada lah satu kenangan silam menyapa aku....


+++++


Jam dah kul 1. 45 tgh hr. Aku baru balik sekolah ngan bapak aku. "Assalamualaikummm...." Masuk2 je rumah, terus aku cari mak aku, aku tanya die (soalan wajib), "mama hari ni masak ape?". "Hari ni mama masak asam pedas... wooo... sodap2..." mak aku reply. Pas tanya tu baru aku salam die (memang aku anak mithali).




Aku cedok nasik, penoh satu pinggan. Aku g kat kuali, amek ikan sekor, tuang sikit kuah asam pedas tu atas nasik sikit. Pinggan tadi aku letak kat meja makan. Aku g dapur balik, amek mangkuk, penuhkan mangkuk tu ngan kuah asam pedas tadi. Aku duduk. Tadah tangan, bace doa....


"Bismillah.....bla3...bla3...amin..."


Aku hirup dulu kuah asam tu... 2 3 sudu gak la... baru aku makan.... mase makan, aku ada dengar azan... tapi aku still makan. makan n makan. habis kuah semangkuk, aku tambah lagi. amek kat periuk.


Makan kena sorang2...xnak kongsi...asam pedas punya pasal..sanggup gadoh...n kalau makan asam pedas, xsuka makan dpn tv, xconcentrate nnt...hahaha...


Habis makan je, lepak jap... tunggu nasi turun... main2 ngan tulang ikan kembung jap... borak2 ngan wani, adik sindrom down aku, borak2 gosip panas...huhuhu...


+++++


cam tu la... aku teringat balek... mase aku makan asam pedas tadi... by the way, asam pedas ngan sayur kangkung tu, Cik Limah yang masak. huhu.. rasa die boleh tahan la. x sakit perut. sodap la jugak. tp still kena berguru ngan mak aku lar...


Kepada Cik Limah, thanks ye sebab masakkan untuk pria idaman kamu ni. dah 4 hari straight saya makan masakan awak..huhu...


Thanks sume!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kebosanan tahap Power Rangers warna merah!!!


hahaha...
ni lah muka2 PUAS mase gi bandung...
mmg PUAS doe...
ahhh....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

western union...

tadi pergi western union... punyalah la diri ini bersabar. kalau ikutkan hati muda aku yg suci ni, nak je aku lemparkan kata2 maki. tapi aku x macam tu. aku ni penyabar sangat.

kenapa?hmmm... punyalah duduk indun ni menguji tahap kesabaran wallet aku... eh, wallet org len gak... bukan ape.. kat malaysia xde la camni... kat malaysia len sikit..

kalau kat malaysia, nak hantar duit gne western union, charge die cuma rm 11 je... kat indon ni, mak aii, charge rp 112 000... seriously... what were they thinkin?!! kalau lah ekonomi kat indon ni sangat la kurang enak, xpayah la nak amek kesempatan...

aku bengang

tapi kesabaran aku dapat mengatasi kebengangan aku...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Best+Gilak=Bandung

Percutian kali ini telah membuatkan aku berlima terjerumus di dalam kancah kegilaan apabila aku sedar dengan sepenuh kesadaran, aku berjaya menakluki daerah Bandung. Dengan bermodalkan wang minimum rp 1juta, plan yang ala kadar, jadual yang longgar dan pakaian 1 beg sekolah, aku berjaya mencapai kePUASan yang maksima disamping kebahagiaan yang tak terhingga.

Aku nak terlebih dahulu minx sorry sebab aku tak dapat lah nak tulis semua kePUASan yang kitorang rasakan sepanjang 3 hari 2 malam kat Bandung ni.Terima kasih banyak2 lah kamu ucapkan kepada semua member2 ukrida kami, mahupun pakcik gorengan atau makcik pecel lele, sebab tak menghalang kitorang daripada pergi bercuti ke Bandung.

Dalam blog ini, cuma nak sampaikan kat korang beberapa perkara yang mungkin dapat membantu korang melebarkan bibir korang dengan senyuman, tak kira lah best ke tidak citer ni, tapi bagi aku, ianya teramat cool cam lepak kat kedai mamak tengok bola sambil orang belanja teh tarik...

Kegilaan >>>>>>

  • "Bandung? Dingin tuh, Sejuk." Wallawey... aku yang baik camni pun boleh kne tipu. kat bandar die x la sejuk. xpasal2 kitorang nyanyi lagu makian ramai2...

  • Punya la nak cari hotel murah. Ada 1 hotel ni. Mmg murah gaban r. Tapi... hahaha... House of Wax... seram nak mampush.

  • Aku makan NASI GORENG BUNTUT!

  • N.K.B. (Naseb Kurang Baek)... terjumpa sorang mamat ni jalan2 kat tepi jalan raya, x pakai baju langsung. dalam hati aku respek gak kat mamat ni sebab ada keberanian nk wat camtu, tapi kat mulut cakap, "Orang Gilak!!!"

  • lepak kedai baju berjam2, cuba baju sampai 9-10 helai, beli juz sehelai je... alasan?... x cukup masa nak pilih lg... hahaha...

Malas la weh nak tulis panjang2... Salam... hahaha...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS