RSS

Menabung dan laci ajaib.

Pagi tadi bangun, study sket, tgk fb, then bukak laci meja ni. Mak aihh. Punya la bersepah tahap cipan. Macam2 barang ada. Jadual blok 4, Jadual blok 3, minyak angin, tiket2 wayang yg lepas2, duit, alat tulis, remote control dan bermacam2 pendrive. Kepala aku jadi sengal buat seketika, then aku amek inisiatif sendiri. Aku nak kemas laci tu, even pagi ni niat aku nak study.

Mende pertama yg aku kemas adalah duit2 yang bersepah dalam laci ni. Almaklumlah aku ni kalau ada duit lebih pas beli nasi goreng ke, es teh manis ke, naik angkut ke, aku akan letak dalam kocek seluar aku. Then bila sampai rumah, aku keluarkan semua yg ada dalam kocek, aku letak atas meja. Duit2 tu aku tolak je die masuk dalam laci...

Ni lah jumlah duit yang aku dah kumpul, susun n kira pada pagi2 buta ni.

(semua duit ada dalam matawang Rupiah)

20 000 = 3 helai
10 000 = 1 helai
5 000 = 7 helai
2 000 = 5 helai
1 000 = 21 helai

500 emas = 9 keping
500 perak = 15 keping
200 perak = 39 keping
100 perak = 39 keping
50 perak =3 keping

Bila dikira2 balik, jumlah semua duit yg ada kat laci aku (berukuran 60x30x10 cm) ni, semuanya ada 
rp 159 850. Agak terkesima aku. Dalam hati ni, mula lah berfikir yang aku sememangnya pandai menabung duit.



Bukan sahaja aku ni pandai menabung duit, aku juga pandai simpan duit. Hahaha. Ape2 pun, iktibar dari citer aku pagi2 ni, setiap apa yang berlaku (malas kemas laci), pasti ada hikmahnya (banyak duit bersepah).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

lee said...

hahaha

rotimasin said...

btl tu..kamu memg mls nak mengemas..hahaah

Anonymous said...

elok r ko menabung,pastu leh blnja aku

Zaim Van Java said...

rotimasin: bukan malas smengemas, tapi rajin menabung,,,

fatin: nanti aku tunggu sampai berjuta2 baru aku belanje...hahhaa

Post a Comment