RSS

Tips: Nasi Goreng Kambing

Berdasarkan posting aku sebelum ni, aku ada cakap pasal 'nasi goreng kambing' kan? So, aku berminat nak publish cara2 nak masak nasi goreng kambing tu.

Bahan-bahan
1 pinggan nasi yang sudah masak
3 ulas bawang putih, tumbuk sampai 1/2 hancur
2 biji bawang kecik, hiris sampai cantik
minyak masak letak dalam botol air mineral, 2-3 picit
hirisan kambing yang dicucuk macam sate (memang sate pon)
sup kambing
ajinomoto
garam
tempurung kelapa yang diikat dengan kayu panjang,
arang, tripod stand
kuali
kipas kecik

Cara2 masak
1. Bakar arang tu, then kipaskan dengan kipas kecik. Letak tripod stand.
2. Pas arang dah terbakar, letak kuali tu atas tripod stand. Masukkan minyak 2-3 picit.
3. Masukkan semua bawang2 yang dah ditumbuk ngan dihiris tu. Eh lupa, masukkan cili/lada/cabai yang dilenyek ye.
4. Gunakan tempurung kelapa yang dah diikat dengan kayu panjang tu sebagai sudip korang.
5. Masukkan ajinomoto 4 sudu kecik, garam 1 setengah sudu kecik.
6. Tunggu sampai kuali berasap, then masukkan daging kambing, selang berasap lagi, masukkan sup kambing 1/2 cawan kopi.
7. Tutup. Selang sampai penutup tu 'melompat2', then abru masukkan nasi. Letak kicap pekat Bango dengan hayunan yang tinggi.
8. Kacau punya kacau. Sampa lagi sekali agak berasap, terus angkat kuali.
9. Hidangkan.



nota kaki: 
  • jangan lupa pasangkan kipas kecik tu kat sumber elektrik.
  • arang tu guna 1 gayung je cukup.
  • time kacau2 nasi, tangan kiri mesti memegang apa2 tiang yang terdekat.
  • kuali mesti diletakkan 50 cm bawah paras abdomen.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment